- Tel: +90 312 596 44 44 - 45
- sbb@asbu.edu.tr
Osmanlı ve Fars edebiyatları üzerine çalışmaları olan, Osmanlı kültürünün İngiltere'deki alımlanışını oryantalist ekoller ve yeni arşiv belgeleri üzerinden farklı perspektiflerden yorumlamaya çalışan, yayımlarıyla Osmanlı kültür tarihi araştırmalarına katkı sunmaya çalışan bir akademisyen.
2006 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden, 2007 yılında çift anadal programına kayıtlı olduğu Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünden lisans derecelerini aldı. 2007 yazında Allâme Tabatabâi Üniversitesinin (IRAN) Farsça Dil Öğretim Programına burslu öğrenci olarak katıldı. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde yüksek lisans öğretimine devam eden Gür, 2009 yılında “Latîfî’nin Eleştirel Perspektifinden Osmanlı Divan Şiirinin Poetikası" başlıklı teziyle yüksek lisansı tamamladı. Aynı yıl Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında doktora eğitimine başladı. 2013 yılında Türk Dil Kurumu ve TÜBİTAK Yurtdışı Doktora Araştırma Burslarını almaya hak kazandı. 2013 yılında Türk Dil Kurumu bursiyeri olarak Chicago Üniversitesi (ABD) Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümünde misafir doktora öğrencisi/araştırmacı olarak bulundu. 2014 yılında, “Klasik Türk Edebiyatında Takriz” başlıklı doktora tezini tamamlayarak doktor unvanını aldı. 2010-2015 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2015 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2016 yılında Cambridge Üniversitesi (UK) Tarih Bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Gür, burada “Edebiyat Tarihi Yazımı Bağlamında E.J. Wilkinson Gibb’in Osmanlı Şiir Tarihi ve Bu Eserin Yazım Sürecinin Araştırılması” ve “İskoç Oryantalist E. J. W. Gibb’in Okuma Pratikleri ve Osmanlı Kültürünü Anlama Çabaları” (2017-) başlıklı projelerini yürütmüştür. Nagihan Gür, şu an 19. yüzyıl Osmanlı edebiyat tarihi yazımı ve E. J. W. Gibb'in monografisi (kişisel arşivi, yazışmaları, yazma ve matbu eser kütüphanesi) üzerine bir kitap hazırlamaktadır. 2021-2022 akademik yılında Oxford Üniversitesi Oriental Institute ve Nizami Ganjavi Center'da misafir öğretim üyesi olarak bulunan Nagihan Gür (https://www.ongc.ox.ac.uk/people/nagihan-gur), 19. yüzyıl Osmanlı edebiyat tarihi yazımı ve E. J. W. Gibb'in monografisi (kişisel arşivi, yazışmaları, yazma ve matbu eser kütüphanesi) üzerine bir kitap hazırlamaktadır.
Tutinâme (2014) ve Hikâyenin Hikâyesi (Osmanlı’da Bir Kadın Anlatısı: Afîfe Hanım Sergüzeşti) (2020) adlı kitapların yazarı olan Nagihan Gür, İskender Pala Armağanı (2021) adlı kitabın editörlüğünü yapmıştır.
Nagihan Gür ayrıca 2016 yılından bu yana "Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi" adlı sosyal sorumluluk projesinin koordinatörlüğünü yürütmektedir. Bk. https://yenidenkullan.asbu.edu.tr/tr/proje-koordinatorleri
Osmanlı ve Fars edebiyatları, Osmanlı kültür tarihi, 19. yüzyıl Osmanlı edebiyat tarihi yazımı, İskoç oryantalist E. J. W. Gibb'in biyografisi ve özel koleksiyonu, Osmanlı fal geleneği, takriz yazını
10_Yeniden_Kullan_Sergisi_ve_Paneli_Hurr.pdfKlasik Türk Edebiyatının Kaynakları (ASBÜ, Doktora)
Klasik Türk Edebiyatı Tarihi: Tartışmalar ve Yaklaşımlar (ASBÜ, Yüksek Lisans)
Klasik Türk Edebiyatında Sosyal ve Kültürel Hayat (ASBÜ)
Karşılaştırmalı Doğu Edebiyatları (ASBÜ)
Klasik Türk Edebiyatı I - II- III- IV- V - VI (ASBÜ)
Klasik Türk Edebiyatında Biyografi ve Otobiyografi (ASBÜ)
Osmanlı Türkçesi III (TOBB Üniversitesi)
Osmanlı Türkçesi I-II (ASBÜ)
Osmanlı Türkçesi Metinleri I -II (ASBÜ)
Ottoman Turkish I (ASBÜ Tarih Bölümü)
Osmanlı Türkçesi (ASBÜ Dilmer)
Türk Dili I-II (ASBÜ)
Farsça I (Hacettepe Üniversitesi, YL Dersi)
Farça I-II (İstanbul Kültür Üniversitesi, Ders Asistanlığı_2010-2015)
Klasik Türk Edebiyatı I- II- III- IV (İstanbul Kültür Üniversitesi, Ders Asistanlığı_2010-2015)
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.