Ana içeriğe atla

 

ikon Program Hakkında

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (TDEB), Türk edebiyatını dünya edebiyatlarıyla karşılaştırmalı olarak modern eleştiri kuramları ışığında araştırmayı ve öğretmeyi amaçlar. Aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı entelektüel bireyler yetiştirmeyi kendine bir misyon olarak görür. Bölümün hedefi, lisans düzeyinden başlayarak öğrencilere eleştirel düşünme, fikirlerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade etme becerilerini kazandırmaktır.

 

resim1

 

ikon2ASBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Farkı

ASBÜ TDEB, araştırma odaklı bir bölüm olarak Türk edebiyatını yenilikçi fikir, bakış ve yöntemlerle ele alma iddiasıyla benzeri programlardan farklılaşır. Öğrenmenin bireyselleştirildiği, yerinde öğrenme fırsatlarının sunulduğu, etkin düşünce ve öğrenme yöntemleriyle zenginleştirilmiş, yaratıcılık ve özgünlüğü destekleyen öğrenci merkezli bir öğretim modeli benimser. Bu model ise bölüm öğrencilerinin alışılmış teori merkezli eğitimin dışına çıkmasına; yazarak, sunum yaparak, projeler üreterek öğrenmesine ve böylece farklı araştırma ve analiz yetenekleri geliştirmesine olanak tanır.

Bölümde, öğrencilerin eğitim ve öğretim süreci içinde ulusal ve uluslararası projelere ve değişim programlarına katılma, toplumsal duyarlılık faaliyetlerinde gönüllü olarak yer alma, ilgili kurum ve kuruluşlarda staj yapma olanaklarıyla uygulamalı öğrenme deneyimi kazanmaları sağlanır. Bölüm, yenilikçi ve disiplinler arası bakış açısına sahip her biri kendi alanında tanınmış akademik kadrosu ile öğrencilerine dinamik bir araştırma ve öğrenme ortamı sunmaktadır.

Edebiyatı dijital imkanları da içine alarak araştırırken öğretmeyi hedefleyen ASBÜ TDEB, zengin seçmeli dersleriyle öğrencilerin farklı alanlardaki ilgilerinin gelişimine katkı sunar. Ayrıca öğrencilerin seçtikleri bir yabancı dili de (Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Arapça, Farsça, Ermenice, Çince veya Japonca) bölümde öğrenme imkânı bulunmaktadır.

 

 

İş Olanakları

dif3

 

Edebiyat öğretimi; etkili konuşma, yazma, araştırma ve analize dayalı bir eğitim olduğu için bölüm mezunları birçok farklı sektörde çalışabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta dereceli eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler. Çeşitli kamu kurumlarında (ÖSYM, YÖK, RTÜK, TDK, Yazma Eserler Kurumu vb.) uzman veya uzman yardımcısı olabilirler. Mezunlarımız ayrıca yayıncılık, eğitim, akademi, medya, reklamcılık, dijital medya vb. gibi pek çok farklı alanda kariyer yapabilirler. Bölüm mezunlarının özellikle yurt dışındaki üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarından kabul alıp akademik kariyerlerine başlaması, bölümün öncelikli hedefleri arasındandır.

 

 

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.